Strona główna » Maltodekstryna

Maltodekstryna

Pochodzenie Rosja
Opakowanie worek 25 kg

Maltodekstryna jest wytwarzana w procesie hydrolizy enzymatycznej skrobi roślinnej, najczęściej kukurydzianej, ale także ryżowej i pszennej. Stosowana w przemyśle spożywczym poprawia teksturę produktów takich jak mięso, pieczywo i wyroby cukiernicze. Dodatek ten działa również jako emulgator w lodach i napojach oraz poprawia lepkość jogurtów i soków. Ze względu na niższy indeks glikemiczny jest szeroko stosowany w odżywkach dla sportowców i produktach przyjaznych diabetykom.

W sektorze pasz zwierzęcych jest stosowana jako tania alternatywa dla innych węglowodanów stanowiących źródło energii. Maltodekstryna poprawia teksturę, pigmentację i smak paszy, zwiększa wchłanianie składników odżywczych i poprawia wydajność paszy, zmniejsza objawy odwodnienia i stresu. Stosuje się ją często wśród krów w okresie laktacji i świń odsadzanych od maciory.

ASPEKT TECHNICZNY: Produkt występuje pod postacią sypkiego, białego proszku o wysokim stopniu rozpuszczalności. Maltodekstryna zwiększa wartość odżywczą wielu preparatów. Dzięki swoim właściwościom, może być pomocna w kontroli wilgotności i przedłużaniu trwałości produktów.

TERMIN SPOŻYCIA: Okres trwałości maltodekstryny wynosi minimum 24 miesiące od daty produkcji. Produkt powinien być przechowywany w zamkniętym opakowaniu.

NORMY JAKOŚCI: Maltodekstryna spełnia normy jakości, co gwarantuje bezpieczeństwo i skuteczność jej zastosowania.